Lovenarenbroek

LovenarenbroekHet Lovenarenbroek is een educatief natuurgebied gelegen in het Provinciaal domein van Kessel-Lo, nabij het Ecohuis. Ooit was het Lovenarenbroek een groot moerasgebied, in de vallei van de Dijle, dat zich uitstrekte van de 12de eeuwse Leuvense ring tot aan de voet van de Kesselberg. De Leuvenaars gebruikten een deel van dit gebied als hooiland. De percelen die Natuurpunt van de provincie Vlaams-Brabant huurt, bestaan uit een hooiland (Dotterbloemhooiland), ruigte, een houtkant en een bos (elzenbroekbos).

In het Dotterbloemhooiland doen we wat de Leuvenaars ons voordeden: twee maal per jaar wordt hier gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Naast Dotterbloem groeien er nog tal van interessante en tegenwoordig eerder zeldzame planten als Echte koekoeksbloem, Holpijp, Bosbies, Kale jonker, Gele Lis, Grote valeriaan, Blaartrekkende boterbloem, Bosveldkers, Beekpunge, Moerasrolklaver, Veldlathyrus, Pinksterbloem ... Nog zeldzamer zijn Paddenrus en Moerasstreepzaad.

Op plaatsen waar we minder regelmatig maaien (bvb om de twee jaar) groeien ruigere planten (Liesgras, Kruipende boterbloem, Moesdistel, Watermunt, Moerasspirea, Harig wilgenroosje, Grote kattenstaart, Grote lisdodde, Haagwinde ...). Op drogere stukken langs het Ecohuis treffen we soorten van drogere graslanden aan, zoals Scherpe boterbloem, Agrimonie en Heggenwikke. Aan de houtkant treffen we Grote brandnetel, Speenkruid, Look-zonder-look, Bosandoorn, Robertskruid en Hondsdraf aan, maar ook zeldzamere soorten als Slanke sleutelbloem. Andere planten trekken andere dieren (insecten, amfibieŽn, vogels, ...) aan, m.a.w. de biodiversiteit gaat er op vooruit. In de houtkant (die voornamelijk uit Zwarte els bestaat) wordt nog minder frequent ingegrepen (kappen om de 5 ŗ 10 jaar). En het bosgedeelte tenslotte mag spontaan evolueren.

In de loop van 2008 werd een oud stort afgegraven een knuppelpad aangelegd rond het hele gebied, zodat de bezoeker het gebied met droge voeten kan ontdekken. De eerste resultaten zijn op z'n zachtst gezegd hoopgevend met massa's Kattenstaart en op vele plaatsen ook al Paddenrus. In de nieuw gegraven amfibieŽnpoel vonden we meteen al bruine en groene kikker.

Regelmatig organiseert Natuurpunt Leuven activiteiten (wandelingen, werkdagen...) in het Lovenarenbroek. Ieder jaar is er rond eind mei de Dag van het Park. Raadpleeg onze activiteitenkalender. Wie op eigen houtje graag het Lovenarenbroek wil verkennen, kan een wandeling doen rond en met zicht op het gebied. Omwille van de kwetsbaarheid is Lovenarenbroek zelf enkel toegankelijk tijdens geleide bezoeken.

Meer info:
Geert Sterckx, conservator Lovenarenbroek, 016/22.90.24, geert.sterckx3[apenstaart]telenet.be

Andere natuurgebieden in Leuven zijn Wijgmaalbroek en de Koeheide.

Natuurpunt Leuven