Janseniustoren

Historiek

Eén van de torentjes werd genoemd naar Jansenius, een professor aan de universiteit. In 1618 liet die 2 verdiepingen bouwen op de bestaande toren om er zijn studievertrekken te vestigen.

De basis van de toren is echter veel ouder. Hij vormde een onderdeel van de binnenste ringmuur, die in de 12de eeuw Leuven beschermde. Hij ligt bovendien aan de eerste grote splitsing van de Dijle.

Waterpoort

De rechterarm van de Dijle stroomde Leuven binnen door de waterpoort, die gevormd werd door de Janseniustoren en de toren op de andere oever, die in de 12de eeuw met elkaar verbonden waren. Er werd tol geheven op de goederen die per schip werden aangevoerd.

De linkerarm van de Dijle bleef buiten de stad, en stroomde rond de 12de-eeuwse ringmuur. Dankzij de Ursulinensluizen die aan de Janseniustoren op deze linkerarm geplaatst werden, kon het waterpeil op de rechterarm geregeld worden. Zo verkreeg men een betere controle kreeg over het waterpeil van de Dijle in de stad, en werden overstromingen vermeden.

Inrichting van een groene, historische site

Momenteel liggen de Janseniustoren en de Ursulinensluizen verscholen achter de parking van de K.U.Leuven, en is de Dijle tussen de Broekstraat en de Janseniustoren niet toegankelijk.

Dit stuk Dijle, en deze historische monumenten, verdienen echter een meer prominente plaats!

Tussen de Broekstraat en de Janseniustoren is voldoende ruimte om op de linkeroever een groenzone aan te leggen met fiets- en wandelpad, zodat dit stuk Dijle weer zichtbaar wordt.

Aan de splitsing van de Dijle kan bovendien een natuurlijker oever aangelegd worden, met een parkje waar zowel de Leuvenaar als de toerist kunnen genieten van de rust van het kabbelende water en het uitzicht op een stukje historisch erfgoed.

vorigevolgende

<< Overzicht

<< Dijleproject


Natuurpunt Leuven